Kaikki ratkaisut
Investointi: 3,6 milj. € | Yhteiskunnallinen rahoitus

Palvelutalo Juhonkoti, Imatra

Erityisryhmäkohde

Uudiskohde

Juhonkodin kolme toisiinsa yhdistettyä rakennusta ylhäältä päin kuvattuna. Taustalla puita ja omakotitaloja.

Juhonkoti tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista vammaisille henkilöille Imatrankoskella. Kohteen suunnittelua ja toteutusta tuettiin modernilla mallintamisteknologialla; palvelukodista aiotaan luoda myös digitaalinen kaksonen yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa.

Asiakkaan nimi

Imatran Vuokra-asunnot Oy

Kohteen sijainti

Imatra

Alue

Etelä-Suomi

Insvestointikohde

Erityisryhmäkohde

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Imatrankosken vanhan palvelutalon tilat olivat tulleet elinkaarensa päähän. Seudulla asuvien vammaisten henkilöiden asumista päätettiin parantaa rakentamalla uusi palvelutalo. Juhonkoti haluttiin keskeiselle paikalle, jotta sen asukkailla on sujuva pääsy kauppojen, ravintoloiden ja sote-palvelujen pariin.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen asiantuntijoiden kanssa suunniteltu kohde palvelee eri-ikäisiä, joilla on erilaisia tarpeita. Ilman uutta palvelutaloa Juhonkodin asukkaiden vaihtoehdoiksi olisivat jääneet omaishoidon piiriin jääminen tai muutto toisessa kaupungissa sijaitsevaan palveluasumisyksikköön, kauas omista läheisistä.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

Jaetussa urakassa rakennuttaja kantoi vastuun ja kilpailutti pääurakan sekä rakennus-, sähkö- ja LV-urakan. Näin toimimalla hankinnat onnistuttiin pitämään pieninä, ja paikallisurakoitsijat saivat tilaisuuksia tehdä tarjouksen.

Hankkeen koko

3,6 M Eur

Rahoitusmalli

Yhteiskunnallinen rahoitus

Rahoitusmallin valintaperusteet

Kuntarahoitus valikoitui hankkeen rahoittajaksi kilpailutuksen kautta. Kuntarahoituksen asiantuntija kertoi, että Juhonkodin voisi olla mahdollista saada rahoitusta yhteiskunnallisen rahoituksen ehdoilla. Juhonkoti täytti yhteiskunnallisen rahoituksen kriteerit ja rahoitus myönnettiin sen myötä hieman tavallista lainaa tai leasingia edullisemmilla ehdoilla, mikä oli asiakkaalle positiivinen yllätys.

Yhteiskunnallisen rahoituksen myöntämisen kriteerit

Imatralla ei ole aiemmin ollut vastaavaa kehitysvammaisten asuntoyksikköä, mutta sellaisen tarpeesta on oltu tietoisia jo vuosia. Arviointiryhmä totesi, että 15 huoneistoa kattava kehitysvammaisten palveluasuntokokonaisuus tulee aitoon tarpeeseen, ja hanke hyväksyttiin yhteiskunnallisen rahoituksen portfolioon.

Hankkeen suunnitteluperiaatteina ovat olleet viihtyisyys, asiakaslähtöisyys ja energiatehokkuus. Rakentamisessa on pyritty muuntojoustavuuteen, joka mahdollistaa käytön tulevaisuudessa myös muihin tarkoituksiin. Lisäksi uuden rakennuksen arvioidaan piristävän aluetta, koska tontti on ollut kauan rakentamattomana ja hoitamattomana.

Toteutunut hanke

Modernissa rakennuksessa on panostettu laadukkaisiin, viihtyisiin koteihin ja kartettu laitosmaisuutta. Kokonaisuus on käytännönläheinen ja tehokas. Rivitalomaisessa kohteessa on viisitoista täysin esteetöntä 31 asuinneliön kotia, joista jokaisessa on oma keittiö ja parveke.

Kahden asuinrakennuksen välissä sijaitsee huoltorakennus, jossa on pesutiloja, sauna, takkahuone ja henkilökunnan tilat. Päivätoimintaa voidaan järjestää sekä yhteistiloissa että pihalla. Asukkaiden apuna Juhonkodissa työskentelee kolmessa vuorossa ympärivuorokautisesti yhteensä 14 henkilöä.

Hankkeen hyödyt ja opit

Jaettu urakkamalli soveltui erinomaisesti Juhonkodin rakentamiseen. Palvelutalo suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Urakka saatiin toteutettua hyvään hintaan, huomioimalla myös elinkaarikustannukset.

Maalämpöä hyödynnetään kiinteistön viilennykseen, mikä on ollut hyvä oppi tulevia hankkeita varten. Koska ilmastonmuutos lämmittää kesiä entisestään, viilennyskustannukset pysyvät matalampana maalämpöratkaisulla.

Energiatehokas kohde suunniteltiin osittain digitaalisen mallintamisen avulla, ja kohteesta on tarkoitus tehdä digitaalinen kaksonen yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. Digitaalinen kaksonen on kohteen digitaalinen mallikappale, joka sisältää tarkan kuvan kaikista sen rakenteista ja helpottaa elinkaaren aikaisia ylläpito- ja huoltotöitä. Kohteen malli viimeistellään urakan valmistuttua. Se on mahdollistanut rakentamisen eri toteutusvaiheiden seurannan, analysoinnin ja ennustamisen reaaliajassa. Juhonkoti on ensimmäinen paikallinen asumiskohde, jossa on käytetty tätä nykyaikaista teknologiaa rakennusvaiheen tukena.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

06/2024

Asuninneliöt

904

Huoneistojen lukumäärä

15

ARA-rahoitus

Kyllä

Euroa per asuinneliö

3757 €