Esa Kallio: Nuoret luovat Suomen uutta tarinaa

Syksyn koitettua olemme taas isojen asioiden äärellä. Uudella hallituksella on edessään suuria ja vaikeita päätöksiä. Maailmalta kantautuvat uutiset aiheuttavat epävakautta markkinoilla. Suhdanneherkkä Suomen talous reagoi muutoksiin nopeasti, ja voi maailmantalouden sakatessa ajautua liialliseen velkaantumiseen.

Demografinen kehitys Suomessa on epäsuhdassa, mikä on kaupungistumisen ohella myös asiakkaidemme huolena. Samalla, kun kasvukeskukset painiskelevat jatkuvasti lisääntyvän asukasmäärän aiheuttaminen haasteiden parissa, osa kunnista miettii kuumeisesti, miten saada uusia asukkaita – tai edes nykyiset pidettyä.

Tilanne ei onneksi ole niin synkkä kuin äkkiseltään vaikuttaa. Ilahduttavasti yhä useammin pulpahtaa esiin tarinoita kunnista, joissa pito- ja elinvoimaa on saatu ammennettua oman paikkakunnan luontaisista vahvuuksista. Tässä lehdessä kerrottava Kyrö Distilleryn ja Isonkyrön tarina on tästä mainio esimerkki.

Puitteet ja mahdollisuudet kansalaisten kaikelle toiminnalle, hyvinvoinnille ja yrittämiselle luodaan kunnissa. Yhteistyö, yritykset ja työpaikat ovat kunnalle elinehto, kuten Isonkyrön kunnanjohtaja artikkelissamme toteaa. Moni organisaatiokin peräänkuuluttaa työntekijöiltä yrittäjämäistä asennetta. Sitä todella tarvitaan, jotta tämän maan ainutkertainen ja hieno tarina voi jatkua.

Kuntarahoitus on tehnyt kolmekymmentä vuotta työtä Suomen ja kuntien hyvinvoinnin eteen. Rahoittamiemme kohteiden kautta olemme läsnä suomalaisten arjessa lähes jokaisessa kunnassa. Sen lisäksi, että strategiamme mukaisesti palvelemme asiakkaitamme yhä monipuolisemmin ja jaamme asiantuntemustamme entistä avoimemmin, olemme viime vuosina tehneet yhteistyötä eri tahojen kanssa useissa yhteiskunnallisissa hankkeissa.

Suomen tulevaisuuden tarinan luomisessa nuoret, heidän osaamisensa ja asenteensa, ovat avainasemassa. Haluamme olla mukana tukemassa ja kannustamassa heitä, ja juhlavuotemme kunniaksi tiivistämmekin kumppanuuttamme Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa. NY:n ohjelmissa koululaiset ja opiskelijat oppivat yrittäjyyden lisäksi tunnistamaan omia vahvuuksiaan sekä tärkeitä työelämä- ja taloustaitoja. Yhteistyössä oppii nuoren lisäksi vanha ­– on ollut ilo huomata, miten innovatiivisia, rohkeita ja taitavia nykynuoret ovat! Nöyrällä korvalla kuuntelen heidän ajatuksiaan.

Olen ylpeä ja onnellinen siitä, että henkilöstössämmekin on paljon nuoria. Kuntarahoituksen voidaan sanoa viime vuosein aikana käyneen läpi myös henkisen nuorennusleikkauksen, kun yhtiön strategiaa ja brändiä on uudistettu. Tämä näkyy nyt myös uutena visuaalisena ilmeenä sekä uudistuneena verkkosivustonamme. Osoitteesta kuntarahoitus.fi löytyy nyt koko konsernin palvelut rahoitusprosessin eri vaiheisiin sekä paljon kiinnostavaa ja hyödyllistä ajankohtaista sisältöä, muun muassa pääekonomistimme Timo Vesalan näkemyksiä talouden ja markkinoiden liikkeistä. Kannattaa tutustua!

Uudistumistyötä olemme tehneet tiiviisti asiakkaitamme kuunnellen ja niin aiomme tehdä edelleen. 30 vuotta kuntasektorin kumppanina on vasta alkua – rakennetaan Suomen hienoa tarinaa yhdessä myös seuraavat vuosikymmenet.

Esa Kallio
toimitusjohtaja
Kuntarahoitus Oyj
Twitter @EsaKallio1

Elinvoima kasvaa asukkaita kuunnellen

Yksittäinenkin toimenpide tarvitsee tavoitteen ja merkityksen. Siksi Ståhl puhuu mielellään hyvän elämän infrastruktuurista.

– Jokaisella asukkaalla pitää olla tunne siitä, että juuri hänellä on aito mahdollisuus vaikuttaa oman kotikuntansa asioihin nyt ja tulevaisuudessa, sanoo Vihdin elinvoimajohtaja Petra Ståhl heti alkuun.

Ståhlin ajatukseen kuntalaisen vahvasta roolista tiivistyy Vihdissä tehdyn organisaatiomuutoksen perimmäinen tavoite, jonka eteen kunnassa paiskitaan päivittäin töitä. Hän luotsaa viime kesänä kuntaan perustettua erillistä elinvoimapalveluiden keskusta, jonka alla toimivat maankäytön kokonaisuus, ympäristönsuojelu ja -valvonta sekä rakennusvalvonta, liikuntapalvelut, elinkeinot, markkinointi ja viestintä.

Toimenpiteitä tehdään siis monipuolisesti usealla eri sektorilla.

– Niin tuleekin tehdä. Elinvoiman kehittäminen on nimenomaan sektorit läpileikkaavaa toimintaa, jossa jokaisella yksittäisellä toimenpiteellä on tavoite ja merkitys, Ståhl painottaa.

Mutta mieluummin kuin pelkistä yksittäisistä osa-alueista, hän puhuu hyvän elämän infrastruktuurista: päätöksenteossa on tärkeintä pohtia, miten asukkaan arjesta kunnassa saadaan mahdollisimman sujuvaa ja miellyttävää elämäntilanteesta riippumatta.

Konkreettisena esimerkkinä hän mainitsee Sepänpihan asumisen kehittämisprojektin Vihdin suurimmassa taajamassa Nummelassa. Sinne kohoaa ensi kesään mennessä Etelä-Suomen ensimmäinen pienten omakotitalojen asuinalue.

– Vihdin kunta haluaa tarjota yksilölliset, mutta ajan hermolla olevat ja tulevaisuuteen katsovat ratkaisut asumisunelmiin. Millaisia ratkaisuja ihmiset haluavat jatkossa, millaista asumista he kaipaavat? Toiveet ja halut ovat jatkuvassa murroksessa, joten kunnan pitää pysyä kehityksessä mukana, Ståhl jatkaa.

Olennaista on ymmärtää, mihin kullakin toimenpiteellä pyritään ennen niiden toteuttamista. Soitellen sotaan ei pidä lähteä – vaan tukeutua vahvaan strategiaan ja elinkaariajatteluun.

– Elinvoimaa voi ja kannattaakin tarkastella niin sanottujen kovien ja arkisten osatekijöiden kautta. Ensimmäisillä viittaan esimerkiksi maankäytön suunnitteluun ja kunnan mahdollisuuksiin lisätä työpaikkoja. Näiden vastapainona ovat jokapäiväiset ja arkiset asiat, kuten vaikkapa kunnassa järjestettävät tapahtumat ja yhteisöllisyyden ruokkiminen ylipäätään.

Kun osatekijät ovat tasapainossa keskenään, syntyy elinvoimaa ennemmin tai myöhemmin. Ainakin perusta on näin kunnossa.

Aina omat vahvuudet edellä

Mitä Helsinki ja pääkaupunkiseutu edellä, sitä Turku ja Tampere perässä – kuulostaa varsin tutulta. Julkinen keskustelu tuntuu usein vellovan suurten kasvukeskusten ja niiden tarinoiden ja tavoitteiden ympärillä.

Todellisuudessa Suomi tarvitsee elinvoimatyötä etelästä pohjoiseen. Miten Vihdin kaltainen pienehkö kunta pärjää elinvoimakisassa suurten kasvukuntien rinnalla?

– Menestyminen on mahdollista vain omien vahvuuksien kautta. Ei kannata yrittää tarjota kaikille kaikkea. Pitää oppia tunnistamaan, missä asioissa juuri meidän kuntamme on hyvä ja rakentaa tekemistä niiden varaan, Ståhl summaa.

Ståhlin mukaan oman kunnan tilanteen puntarointi onnistuu esimerkiksi tarkastelemalla kuntaan muuttaneiden ihmisten määrää tai kunnassa aloittaneita yrityksiä. Luvut puhuvat omaa kieltään. Konkreettinen keino on myös vertailla toisiinsa paria tai kolmea peräkkäistä kuntastrategiaa.

– Jos ne ovat keskenään kovin erilaisia, niin silloin kannattaa pohtia, mikä on pielessä. Jonkinlainen punainen lanka niistä pitäisi löytyä. Ja jos ei sitä löydy, niin edessä on systemaattista ja pitkäjänteistä työtä omien vahvuuksien löytämiseksi ja niiden työstämiseksi toteen, Ståhl sanoo.

Kyse ei ole pelkästään kuntapäättäjien linjauksista, vaan kuntalaisia tarvitaan aktiivisesti mukaan.

– Kuntalaisten rooli elinvoimatyössä kasvaa jatkuvasti. Yhteisöllisyyden ja ihmisten mielikuvien merkitystä ei voi koskaan vähätellä. Negatiiviset ja kriittisetkin näkemykset kumpuavat aina jostakin, joten päättäjän rooli on kuunnella herkällä korvalla ja sitten reagoida palautteeseen. Erityisen tärkeää on avoin yhteys paikallisiin yrittäjiin.

Strategista osaamista ja yhteistyötä

Valtion taholta tuleva sääntely luo elinvoimatyöhön omat haasteensa.

– Sääntely vaikuttaa eniten juuri näiden aiemmin mainitsemieni kovien osatekijöiden kautta. Esimerkiksi maankäyttö- ja rakennuslaki asettaa maankäytölle tietyt puitteet. Kyseinen laki on tosin tällä hetkellä kokonaisuudistuksen kourissa, joten jatkossa sillä on potentiaalia lisätä joustavuutta käytännön työhön, Ståhl kertoo.

Ståhl haluaa pohtia kunnan ja valtion suhdetta kokonaisuutena sekä painottaa elinkeinoelämän edistämisen kaltaisiin teemoihin. Hän ei näe valtion sääntelyä esteenä, vaan näkee asetelman ennemminkin niin, että kunnassa on pystyttävä tekemään riittävän strategisia valintoja sääntelyn asettamissa rajoissa.

– Meille kunnassa se tarkoittaa sitä, että pitää ymmärtää elinvoiman edistämisen ja sääntelyn välinen suhde ja käytännön toimintaraamit. Tämä vaatii vahvaa asiantuntemusta ja strategista osaamista niiltä, jotka tekevät elinvoimatyötä.

Ehyt kokonaisuus vaatii myös kuntien välistä yhteispeliä. Vihti on päättänyt lähteä ilmastotyöhön yhdessä Kirkkonummen kanssa.

– Yhteistyömme on käynnistynyt vauhdilla. Olemme jo tähän mennessä saaneet ympäristöministeriöltä rahoituksen ilmastokoordinaation hankkeeseen, mikä käytännössä tarkoittaa mahdollisuutta palkata yhteinen ilmastokoordinaattori.

Ståhl kuvailee rahoituksen saamista ytimekkäästi ”työvoitoksi”.

– Mikäs sen parempaa kuin yhdessä naapurin kanssa rakentaa parempaa tulevaisuutta, hän iloitsee.

Arvoilla on väliä

Elinvoimajohtajan virka perustettiin Vihtiin vasta viime vuoden puolella, mutta Ståhl puhuu aiheesta kuin pitkän linjan ammattilainen, joka osaa ottaa huomioon niin yksittäisen kuntalaisen inhimilliset tarpeet kuin koko kunnallisen päätöksenteon koukerot.

Miten päädyit nykyiseen tehtävääsi?

– Olen itse asiassa aloittanut Vihdin kunnassa työt jo 2010. Tämä on nyt kolmas toimenkuvani täällä. On ollut onni löytää oma polku niin sanotusti talon sisältä ja päästä kehittämään itseään osaajana ja ihmisenä, sanoo Ståhl, joka on valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan suunnittelumaatiede.

Lisää on tiedossa.

– Hakeuduin viime keväänä Aalto-yliopistoon tohtoriopintoihin tavoitteena tekniikan tohtorin paperit. Mutta myönnetään heti kättelyssä, että ensimmäinen vuosi on ollut haastava. Työn, opiskelun ja perhe-elämän yhdistäminen ei ole aina mitenkään kovin helppoa, Ståhl nauraa.

Ja mitä Vihdin elinvoiman kehittämiseen tulee, ei Ståhl aio levätä laakereillaan.

– Sen eteen tehdään hartiavoimin töitä strategisella otteella. Tulevaisuuden Vihti on sellainen, jossa asukkaiden osallistuminen ja osallistaminen on entistä vahvempaa. Vihdin poikki kulkee ESA-rata, joka helpottaa ja nopeuttaa ihmisten kulkemista. Meillä asuu entistä enemmän ihmisiä, jotka kokevat löytäneensä täältä omia arvojaan vastaavan asuinpaikan ja kodin. Vihdin pittoreskissa kirkonkylässä kulttuuri ja historia kulkevat käsi kädessä, ja vetovoimaisuus on nostettu uudelle tasolle. Ilmastotyössä on otettu uusia kierroksia. Samalla asukkaat vannovat yhteisöllisyyden nimeen, hän visioi.

Teksti: Pihla Hakala
Kuva: Annukka Pakarinen

Suurhankkeita ja kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa – kasvava Turku uudistuu rohkeasti

Kaupungin talous- ja rahoituspäällikkö Valtteri Mikkola toivoo positiivisen kehityksen heijastuvan myös keskuskunnan haasteiden kanssa painivaan talouteen.

Miten Turun kaupungilla menee?

Suomen ensimmäinen kaupunki jatkaa kasvuaan. Turun väkiluku lisääntyy vuosittain lähes 2000 hengellä, ja uusia asuntoja rakennetaan runsaasti.

Viime vuosien kyselyissä kuntalaiset ovat antaneet kaupungille erinomaiset arvosanat etenkin turvallisuuden, kulttuurin ja sivistyspalvelujen osalta. Myös panostukset elinkeinoelämään tuottavat tulosta. EK:n tuoreimmassa Kuntaranking-selvityksessä Turku jatkaa suurimpien kaupunkien kärjessä.

Talouden osalta painimme keskuskunnille tyypillisten haasteiden parissa. Kasvavat palvelutarpeet sekä valtion viimeaikaiset päätökset ovat heikentäneet Turun taloudellista tilannetta. Tavoitteena on vahvistaa toimintaympäristössä vallitsevaa positiivista kehitystä ja saattaa talous kestävälle pohjalle.

Mitä uutta kaupungissa tapahtuu?

Turku uudistuu ja kasvaa tulevina vuosina rohkeasti. Yhdessä kuntalaisten, yksityissektorin ja muiden julkisten toimijoiden kanssa olemme käynnistäneet liudan kärkihankkeita, jotka edistävät kaupunkilaisten hyvinvointia ja virkistävät elinkeinoelämää.

Keskustavisio-hanke vahvistaa kaupungin vetovoimaa keskustan elävyyttä ja viihtyisyyttä parantamalla. Yliopistokampukselta Kupittaan työpaikkakeskittymän kautta Itäharjuun ulottuvaan Turun Tiedepuistoon syntyy kansainvälisesti kiinnostava ja monipuolinen osaamiskeskittymä. Smart and Wise Turku -kärkihankkeella lisätään kaupunkilaisten hyvinvointia, kaupungin kilpailukykyä ja oman toiminnan tuottavuutta tiedon jalostamisen avulla.

Turku uudistuu rohkeasti myös ilmastopolitiikassaan: kaupunki tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2029 mennessä. Turun kaupungin ilmastosuunnitelma toimii yhteisenä alustana myös yrityksille ja yhteisöille, ja mukana onkin jo 65 erilaista ilmastoratkaisua.

Minkä toivoisit olevan ensimmäinen mielikuva, joka Turkuun liitetään?

Meitä turkulaisia on niin moneksi, että yhtä yhtenäistä Turku-kuvaa on vaikea kiteyttää. Toivon kuitenkin monipuolisuuden ja viihtyisyyden nousevan nopeasti mieleen.

Kaupunkilaisten näkökulmasta on tärkeää, että turvallinen ja sopivan kokoinen kaupunki panostaa asukkaiden hyvinvointiin ja varmistaa palvelujen saatavuuden. Elinkeinoelämän kannalta osaava työvoima ja yhteistyöhaluinen ympäristö on huomionarvoista.

Ja eihän tuo kuvankaunis Aurajokirantakaan ole ensimmäisenä mielikuvana pöllömpi.

Entä mistä mielikuvasta haluaisit päästä eroon?

Turku saatetaan yhä mieltää opiskelijakaupungiksi, josta siirrytään valmistumisen jälkeen muualle työelämään. Todellisuudessa tarve työperäiseen muuttoon voi osoittautua oletettua pienemmäksi.

Suunnitellun Tunnin juna -hankkeen myötä matka-aika pääkaupunkiseudulle lyhenee merkittävästi. Päätös siitä, viettääkö aikansa mukavasti junassa työskennellen vai aamuruuhkassa jonottaen muuttuu entistä helpommaksi. Sähköiset työkalut tarjoavat myös uudenlaisia mahdollisuuksia työn tekemiseen.

Mitkä ovat Turun suurimmat vahvuudet? Entä haasteet?

Väitän Turun tarjoavan erinomaista vastinetta niin ajalle kuin rahalle. Kaupunki tarjoaa upeat puitteet aktiiviseen ja monipuoliseen elämään: mahdollisuudet työskennellä, harrastaa ja nauttia elämästä ovat ainutlaatuiset.

Joka neljäs turkulainen on opiskelija ja yhdessä alueella toimivien yritysten kanssa Turun talousalue muodostaa maailmanluokan innovaatiokeskittymän. Värikkään ja jatkuvasti kansainvälistyvän kulttuurikaupungin uudistumista on ollut ilo seurata.

Haasteet liittyvät murroksiin, joiden parissa tällä hetkellä eletään. Kaupungistuminen, ikääntyminen ja ilmastonmuutos, digitalisaatio ja ihmisten muuttuvat tarpeet – nämä heijastuvat väistämättä kaupungin tuottamiin palveluihin.

Mitä kaikkea olet tehnyt työurallasi?

Olen työskennellyt viimeiset 12 vuotta Turun kaupungin konsernihallinnossa ylimmän johdon ja päätöksenteon tukena. Viimeiset vuodet olen vastannut toiminnan ja talouden suunnittelun prosesseista. Olen myös ollut mukana lukuisissa taloudellisen aseman parantamiseen ja tuottavuuden kasvattamiseen tähtäävissä sopeutus- ja uudistusohjelmissa.

Maaliskuusta alkaen olen johtanut kaupungin talouden ja rahoituksen vastuualuetta, joka huolehtii muun muassa taloushallinnon prosesseista sekä toiminnan ja talouden ohjausmallista.

Minkä kirjan luit viimeksi?

Vapaa-aikani täyttyy kahdesta tyttärestäni ja harrastuksista, joten lukemiseen jää harmillisen vähän aikaa. Olen viime aikoina kokeillut äänikirjoja liikkumisen lomassa. Viimeisimpänä kuuntelussa oli Alexander Stubbin muisteluteos.

Kesälomalla luin Aki Hintsa – Voittamisen anatomia -kirjan, joka muistutti sekä henkisen että fyysisen hyvinvoinnin merkityksestä.

Kenet haluaisit nähdä haastateltavan seuraavassa Huomisen tekijöissä?

Olen aina ihaillut porilaisten intohimoista asennetta ja korutonta suoruutta. Haluaisin seuraavaksi kuulla Porin kaupungin talousyksikön päällikön, Tuomas Hatanpään, ajatuksia. Hän on varsinainen talousasioiden monitaituri.


VALTTERI MIKKOLA
Työ: Talous- ja rahoituspäällikkö
Koulutus: Tradenomi (ylempi AMK)
Syntynyt:  Turussa vuonna 1981
Asuu: Turussa


Lue juttusarjan aiemmat osat:


Teksti: Roope Huotari
Kuva: Samuli Salo

Kuntarahoituksen uudistuminen näkyy myös uutena ilmeenä

Uudistunut yhtiö haluaa olla aiempaa laajemmin asiakkaidensa tukena muuttuvassa maailmassa.

Menneiden perään ei yleensä kannata haikailla, mutta 30-vuotiaan Kuntarahoituksen kohdalla voi tehdä nyt poikkeuksen ja vilkaista vähän takapeiliin, niin merkittäviä ovat pari viime vuotta olleet koko sen toiminnalle.

Parin viime vuoden aikana Kuntarahoitus on uudistanut strategiansa, visionsa, toiminta-ajatuksensa arvonsa ja brändinsä – kuin henkinen nuorennusleikkaus, kuten toimitusjohtaja Esa Kallio kuvailee.

– Maailma on muuttunut ja Kuntarahoitus on viime vuosina kasvanut, uutta henkilöstöä on tullut paljon lisää. Halusimme kääntää katseen tulevaisuuteen ja laajentaa näkökulmaamme, Kallio kertoo uudistuksien taustoista.

Työ tehtiin asiakkaita ja muita sidosryhmiä kuunnellen.

– Ihan aluksi sekä myös prosessin eri vaiheissa kartoitimme asiakkaiden mielipiteitä ja kokemuksia, kysyimme Kuntarahoituksen heikkouksia ja vahvuuksia heidän näkökulmastaan. Kuntarahoituksesta mukana oli johdon lisäksi asiakas- ja sijoittajarajapinnassa sekä yhteiskuntasuhteiden parissa työskenteleviä asiantuntijoita.

Digi vahvasti tukena

Jotta asiakkaamme menestyisivät muuttuvassa maailmassa. Näin tiivistyy Kuntarahoituksen brändilupaus.

Tulevaisuuden ennakointi korostuu muuttuvassa maailmassa. Investointipäätöksiä on pystyttävä tekemään kestävästi niin taloudellisesti kuin ympäristön kannalta. Uudistuksilla ei ole merkitystä, elleivät ne ulotu toimintaan asti. Kallio palaakin jatkuvasti palveluiden kehittämiseen ja entistä laajempaan asiantuntemuksen jakamiseen.

– Toimimme entistä konsultatiivisemmin ja haluamme olla varhaisemmassa vaiheessa ja laajemmin mukana ratkaisemassa asiakkaidemme haasteita. Tässä meitä tukevat jatkuvasti kehittyvät digitaaliset palvelumme, Kallio summaa.

Myös yhtiön uudistuneet arvot, asiakaskeskeisyys, avoimuus ja vastuullisuus, vilahtavat Kallion puheessa toistuvasti.

– Haluamme ottaa erilaista ja selkeästi aiempaa vahvempaa roolia. Vahvistunut rooli tarkoittaa meille myös vastuun kasvattamista niin sisäisesti, asiakkaiden kesken kuin yhteiskunnallisella tasolla kokonaisvaltaisesti, Kallio sanoo.

Viime vuosina tehdyn strategia- ja brändityön luonnollisena jatkeena uudistettiin Kuntarahoituksen visuaalinen ilme.

– Entinen ilmeemme ei enää kuvastanut toimintaamme. Ilmettä on suoraviivaistettu, yhtenäistetty ja raikastettu. Uudistettu Kuntarahoitus.fi palvelee nyt koko konsernin asiakkaita ja siltä löytyvät kootusti koko konsernin palvelut ja ratkaisut rahoitusprosessin eri vaiheisiin, Kallio iloitsee.

Brändiuudistus on toteutettu yhteistyössä SEKin kanssa.

– Brändityötä on tehty pieteetillä ja pitkäjänteisesti. On ilahduttavaa, että Kuntarahoitus on tehnyt uudistukset keskustellen laajasti sidosryhmien kanssa, sanoo SEKin viestintätiimin vetäjä Tiina Hosiokoski.

Kuntarahoituksella strategia ja brändi ovat kirkastuneet käsi kädessä. Vahvalle pohjalle on ollut hyvä rakentaa.

– On ollut todella hienoa olla mukana uudistamassa Kuntarahoituksen kaltaista toimijaa, jolla on merkittävä rooli suomalaisen yhteiskunnan rakentajana, Hosiokoski jatkaa.

Ensin Kuntarahoituksen strategia myllättiin perusteellisesti ja johdonmukaisesti. Strategian pohjalta kiteytettiin visio ja missio. Samalla muutos näkyy uutena visuaalisena ilmeenä ja uudistuneena verkkosivustona.

Kaiken takana ovat uudet arvot, joita terävöitettiin vastaamaan modernin rahoitusmaailman tarpeita.

– Keskeisimpiä arvojamme ovat asiakaskeskeisyys, vastuullisuus ja avoimuus. Asiakkaiden kannalta tärkeitä toimintaperiaatteita ovat myös pitkäjänteisyys ja ennustettavuus, Esa Kallio kertoo.

Asiantuntijuus näkyy uudistuksessa kautta linjan.

– Jatkossa aiomme jakaa asiantuntijuuttamme vielä aktiivisemmin ja kantaaottavammin kuin aiemmin, Kallio päättää.

Teksti: Pihla Hakala

Sairaala Novaan huippumoderneja laitteita leasingrahoituksella

Sisätilojen rakentaminen on jo alkanut, tavoitteena on ottaa rakennus käyttöön loppuvuonna 2020. Sairaalan uusista laitteista osa rahoitetaan Kuntarahoituksen leasingilla, Inspira on avustanut investointien suunnittelussa.

Nova rakentuu nykyisen sairaalan alueelle Jyväskylän Kukkumäkeen. Rakennustyömaa on edennyt sisätiloihin ja muuttoa suunnitellaan sekä aikataulutetaan parhaillaan.

Vanhan sairaalan eri ikäisistä rakennuksista vanhimmat ovat 1950-luvulta. Korjaustarpeiden kartoituksen jälkeen päädyttiin rakentamaan kokonaan uusi sairaala. Vanhasta sairaalasta käyttöön jää vain yksi 2010-luvun rakennuksista.

– Nova on ainutlaatuinen projekti, koska se on Suomessa 1970-luvun jälkeen ensimmäinen sairaala, joka rakennetaan täysin alusta. Tavoitteena on ottaa sairaala käyttöön asteittain vuoden 2020 jälkimmäisellä puoliskolla, sairaalahankkeen projektijohtaja Mikko Jylhä kertoo.

Potilas suunnittelun keskiössä

Sairaalan suunnittelussa tärkein lähtökohta on ollut potilas – sairaalakäynnistä halutaan tehdä mahdollisimman joustava ja miellyttävä. Tilasuunnittelussa opastamiseen ja viihtymiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Kolkosta sairaalamaisesta tunnelmasta on pyritty eroon, taidehankinnoille on oma budjettinsa. Yhden hengen huoneet mahdollistavat esimerkiksi omaisen yöpymisen ja osallistumisen kuntouttavaan toimintaan.

– Nova on huippumoderni sairaala, jonka suunnitteluun otettiin mallia erityisesti Keski-Euroopan sairaaloista ja Norjan automatisoiduista apteekeista. Teknisten ratkaisujen lisäksi myös logistiikkaan on kiinnitetty paljon huomiota, rakennustekniikassa on paljon uusia ratkaisuja. Toimintamalleja ja konseptia on kehitetty paljon itse, Jylhä kertoo.

Uusi rakennus on tarjonnut myös mahdollisuuden uudistaa toimintatapoja. Sairaalan suunnitteluun on osallistettu vahvasti myös sairaalan henkilökuntaa.

– Uuden rakennuksen myötä meillä on mahdollisuus modernisoida toimintaa, luoda uusi toiminnallinen konsepti. Noin 300 työntekijää on ollut mukana suunnittelemassa Novaa ja toimintamalleja oman työnsä ohella. Suuri kiitos heille, heidän panoksensa on ollut korvaamaton, KSSHP:n talousjohtaja Aija Suntioinen kiittelee.

Moderneja laitteita leasingrahoituksella

Sairaalan uudistuessa myös suurin osa laitteista uusitaan. Myös laitehankintoja on jo suunniteltu vuosia uutta rakennusta ja toimintamallia silmällä pitäen.

– Novaan tulee selkeitä laitekokonaisuuksia. Kun käyttöliittymiä on vain yksi, myös henkilökunnan koulutustarve pienenee. Uudet laitteet keskustelevat it-järjestelmien kanssa eri tavalla kuin vanhat, myös potilasturvallisuus paranee laitteiden uusimisen myötä, Jylhä iloitsee.

Kalliiden sairaalalaitteiden täydellinen uusiminen on suuri investointi, osa laitteista rahoitetaan Kuntarahoituksen leasingrahoituksella.

– Leasingrahoitus on nykyaikainen, joustava ja hinnaltaan kilpailukykyinen tapa laitehankintoihin. Leasingin hyötynä on myös se, että rahoituksen kokonaiskuvan voi nähdä yhdestä paikasta, Suntioinen kertoo.

Uudet laitehankinnat kiinnostavat myös ihmisiä hankkeen ulkopuolella. Esimerkiksi kuvantamisen laitehankinta on ensimmäinen Suomessa tässä laajuudessa.

Inspira tukena investointien suunnittelussa

Suuret investoinnit on suunniteltu huolellisesti. Ennen sairaalan rahoituspäätöstä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri teki yhdessä Inspiran kanssa laajan kartoituksen hankkeen rahoitusvaihtoehdoista. Sairaala päädyttiin rahoittamaan taselainalla. Inspira avusti KSSHP:tä myös rahoitusleasingin puitesopimuksen kilpailutuksessa.

– Olemme viime vuosina avustaneet useaa sairaanhoitopiiriä investointien rahoituksen suunnittelussa ja kilpailutuksessa, Inspiran manager Elias Hämäläinen kertoo. – Useimmiten neuvonta keskittyy sairaalarakennusinvestointien lainarahoitukseen, mutta toisinaan myös irtaimistojen leasingrahoitukseen, kuten Novan tapauksessa.

Uuden sairaalan rakentamista punnittiin pitkään, mutta nyt Suntioinen ja Jylhä huokuvat tyytyväisyyttä.

– Nyt jälkikäteen olemme useasti todenneet, että olisimmepa tehneet investointipäätöksen jo aikaisemmin ja säästäneet rahat, jotka on käytetty vanhojen kiinteistöjen ongelmien ratkomiseen korjaamiseen, Suntioinen toteaa.

­– Kokonaan uusi sairaala on ainutlaatuinen mahdollisuus uudistaa toimintamalleja. Eihän vanha tila taivu uudenlaiseen toimintaan, vaikka sitä miten korjaisi, Jylhä summaa.


Teksti: Elisa Korhonen
Kuvat: Sairaala Novan kuvapankki

EU:n kestävän rahoituksen toimintasuunnitelma valjastaa rahoitusmarkkinat ilmastotaisteluun

Työn tuloksena syntyi EU Action Plan on Sustainable Finance -toimintasuunnitelma. Kesäkuussa 2019 julkaistiin toimintasuunnitelmaan kuuluvat ohjeet kestävän rahoituksen toteutukseen.

Ennen kestävän rahoituksen toimintasuunnitelman julkaisua EU:lla ei ollut yhteistä määritelmää tai suuntaviivoja kestävälle, ilmastoystävälliselle ja vastuulliselle rahoitusjärjestelmälle. Olemassa olevat, markkinaperusteiset käytännöt eivät myöskään ole olleet yhtenäisiä EU:n ympäristötavoitteiden tai kestävän kehityksen tavoitteiden linjauksien kanssa. Tämä on heikentänyt rahoituksen vaikuttavuutta: miten ilmastokriisiin voidaan vastata, Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet täyttää tai tukea kestävän kehityksen tavoitteita, jos maailmaa pyörittäviä rahavirtoja ei ohjata oikein?

Mitä kestävän rahoituksen toimintasuunnitelma ja sen tekniset ohjeet käytännössä muuttavat?

Pääpiirteittäin toimintasuunnitelma pitää sisällään keinoja, joilla halutaan 1) ohjata pääomavirrat kestäviin investointeihin, jotta saavutetaan kestävä ja inklusiivinen kasvu, 2) hallinnoida riskejä, jotka johtuvat ilmastokriisistä, rajallisista luonnonvaroista, ympäristön tilan heikentymisestä sekä yhteiskunnallisista ongelmista ja 3) edistää läpinäkyvyyttä ja pitkäjänteisyyttä rahoitus- ja taloudellisissa toimissa.

Vahvin kannustin kestävän rahoituksen pelisääntöjen laatimiseen on raha. Ilmastokeskustelu on laajentunut konkretiaan, eli siihen, mitä ilmastoriskit tarkoittavat yrityksille, toimialoille tai kansantalouksille ja yksilöille. Ilmastoriskien realisoituessa voidaan kohdata odottamattomia taloudellisia tappioita, esimerkiksi välittömästi äärimmäisistä sääilmiöistä johtuvia rahallisia menetyksiä. Lisäksi nykyisistä investoinneista voi koitua merkittäviä tappioita, mikäli ilmastokriisiin reagoidaan liian myöhään.

Ilmastokriisistä puhutaan jopa systeemiriskinä, joka voi olla uhka koko rahoitusmarkkinoiden kestävyydelle. Kyse ei siis ole vain rahasta, vaan myös koko rahoitusjärjestelmää koskevasta riskienhallinnasta – ei pelkästään rahoitusmarkkinoiden tarpeellisuudesta osana ilmastotaistelua, vaan myös sen oman toiminnan turvaamisesta.

***

Kestävä rahoitus pähkinänkuoressa

  • High-Level Expert Group on Sustainable Finance (HLEG) on tehnyt komissiolle kestävän rahoituksen toimintasuunnitelman suositukset, joka pitää sisällään mm.:
    • luokitusjärjestelmä määrittelemään taloudellisen toiminnan kestävyyttä ympäristön kannalta – eli EU-taksonomia
    • institutionaalisten sijoittajien velvoitteet ottaa investointipäätöksissä huomioon ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan (ESG) liittyvät seikat sekä näihin liittyvät tiedoksiantovaatimukset
    • vähähiilisyyden vertailuarvojen käyttöönotto sijoittajia varten
  • Technical expert group on sustainable finance (TEG) on ollut työstämässä teknisempiä määritelmiä koskien kestävän rahoituksen toimintasuunnitelman sisältöä esim. rahoituksen EU-taksonomiasta ja vihreiden bondien standardoinnista

***

Vihreä rahoitus on osa kestävän rahoituksen kokonaisuutta

Kuntarahoitus on vuodesta 2016 lähtien tarjonnut asiakkaille vihreää rahoitusta ympäristöhankkeisiin. Hankkeiden on sovittava Kuntarahoituksen vihreän rahoituksen viitekehykseen ja ne hyväksyy riippumaton arviointiryhmä. Investoinnit rahoitetaan vihreillä bondeilla, joiden sijoittajille raportoidaan vuosittain rahoitettujen kohteiden kautta saavutetut ilmastovaikutukset. Kuntarahoitus on osallistunut aktiivisesti vihreiden bondien vaikutusraportoinnin kehittämiseen osana pohjoismaisten joukkovelkakirjalainojen liikkeellelaskijoiden ryhmää.

Teksti: Eeva Toivonen

Kuntarahoituksen uusi USD-viitelaina keräsi yhtiön historian suurimman merkintäkirjan

2.9. oli Yhdysvalloissa kansallinen vapaapäivä, ja Kuntarahoitus julkisti viitelainan markkinoille varhaisimpana mahdollisena ajankohtana sen jälkeen. Viitelainamarkkina on viimeisten kuukausien aikana ollut volatiili, mutta Kuntarahoituksen ajoitusta pidettiin onnistuneena, sillä yhtiö onnistui hyvin transaktion ajoituksessa – syyskuu on perinteisesti kiireinen kuukausi viitelainamarkkinoilla.

Kuntarahoitus pystyi tiukentamaan lainan alustavaa hintaindikaatiota peräti kolmella korkopisteellä 15 korkopisteeseen yli vastaavan koronvaihtosopimuskoron. Tätä pidettiin markkinoilla erinomaisena tuloksena. Vastaavia hintatiukennuksia markkinoilla on nähty viimeksi tammikuussa.     

Transaktio oli Kuntarahoitukselle kuluvan vuoden toinen Yhdysvaltain dollarimääräinen viitelaina. Maaliskuussa liikkeeseenlaskettu miljardin USA:n dollarin viitelaina oli yhtiön edellinen ennätys merkintäkirjan koolla mitaten. Merkintäkirjan koko kasvoi 3,25 miljardiin dollariin.

Julkisten instituutioiden ja keskuspankkien osuus lainan merkitsijöinä oli 67 prosenttia, pankkien treasuryjen osuus puolestaan 31 prosenttia. Maantieteellisesti kysyntä jakautui melko tasaisesti EMEA-alueen (40 %), Amerikkojen (38 %) ja Aasian (22 %) välillä.

Kolmevuotisen viitelainan järjestäjäpankit olivat Barclays, BNP Paribas, J.P. Morgan ja TD Securities. Pankit kommentoivat liikkeeseenlaskua seuraavasti:

– Jälleen uusi onnistunut USA:n dollarimääräinen transaktio on osoitus Kuntarahoituksen globaalilta sijoittajakunnaltaan saamasta tuesta. Kuntarahoitus on yksi harvoista liikkeeseenlaskijoista, jotka ovat tänä vuonna onnistuneet kiristämään hinnoitteluaan kolmella korkopisteellä alustavaan hintaindikaatioon nähden, Robert Matthews arvioi BNP Paribas -pankista.

– Kyseessä on Kuntarahoituksen kaikkien aikojen onnistunein liikkeeseenlasku: isoin merkintäkirja, tiukin luottoriskipreemio suhteessa Yhdysvaltojen valtion joukkovelkakirjoihin ja kolmella korkopisteellä tiukentunut hinnoittelu volatiilissa markkinatilanteessa. Tämä on uskomaton suoritus Kuntarahoituksen varainhankintatiimiltä, ja voimme vain onnitella täydellisestä onnistumisesta, hehkutti puolestaan TD Securitiesin Ally Goddard.

– Nyt järjestetyn liikkeeseenlaskun jälkeen 80 prosenttia Kuntarahoituksen kuluvan vuoden varainhankintaohjelmasta on täytetty, sanoo yhtiön varainhankinnasta vastaava osastonjohtaja Antti Kontio.

Transaktion tiedot

IssuerMunicipality Finance Plc 
RatingAa1/AA+ (all stable)
Issue sizeUSD 1.25 billion
Settlement date12 September 2019 (T+6)
Maturity date12 September 2022
Coupon1.375% payable semi-annually
Re-offer price99.728%
Re-offer yield1.468%
Re-offer vs benchmarkT 1.500% 08/12/22 + 10.05bps
Re-offer vs mid-swaps+15bps
Lead managersBarclays, BNP Paribas, J.P. Morgan, TD Securities
Co-lead managersMitsubishi UUFJ, Morgan Stanley, SMBC Nikko, Tokai Tokyo Securities

Lisätietoja:

Joakim Holmström, johtaja, pääomamarkkinat, puh. 09 6803 5674

Antti Kontio, osastonjohtaja, varainhankinta, puh. 09 6803 5634

Apollo auttaa Pohjois-Karjalan kuntia varautumaan huomiseen

Nyt Nurmeksesta käsin etsitään ratkaisuja koko maakunnan ongelmiin.

Harvaan asutussa ja nopeasti ikääntyvässä Pohjois-Karjalassa tulevaisuuteen varautuminen on elinehto. Niin Pohjois-Karjalan pienet kunnat kuin maakuntakeskus Joensuu ovat kamppailleet jo pitkään muuttuvan ikärakenteen ja negatiivisen muuttoliikkeen synnyttämien haasteiden parissa. Toivoa kuitenkin valaa vahva kuntatalous, jonka eteen muun muassa Nurmeksen kaupungin talousjohtaja Jussi Sallinen paiskii päivittäin töitä.

– Velkaantuminen Pohjois-Karjalan kunnissa ei ole kovin suurta, ja kuntien taseet ovat vahvat. Maakunnassa on kautta linjan onnistuttu karsimaan menoja, mikä antaa kunnille paremmat edellytykset sopeutua tuleviin muutoksiin, Sallinen kertoo.

Paluumuuttajana maakuntaan palannut Sallinen on vastannut Nurmeksen kaupungin taloudesta kolme ja puoli vuotta. Viime aikoina Sallisen työnkuva on kuitenkin laajentunut kattamaan myös laajempia kokonaisuuksia.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton toimeksiannosta Sallinen työstää vuoteen 2025 yltävää, kaikki Pohjois-Karjalan kunnat kattavaa yhtenäistä talousennustetta. Projektin tavoitteena on saada kattava näkemys kuntien taloudellista tilanteesta ja tulevaisuuden kantokyvystä sekä yhtenäistää raportointia ja kuntatalouden ennakointia läpi maakunnan.

Laajempi näkökulma kuntien erityispiirteitä unohtamatta

Vaikka pitkän tähtäimen ennusteita on Pohjois-Karjalan kunnissa tehty ennenkin, koko maakunnan kattavan raportin laatiminen tuo mukanaan omat haasteensa. Kuntatason ennusteet tehdään usein ulkopuolisten konsulttien toimesta vaihtelevin raportointimenetelmin. Maakuntatason selvitys edellytti yhtenäistä ennuste- ja raportointityökalua.

Vastaus löytyi Kuntarahoituksen Apollo-palvelusta. Rahoitussalkun hallintaan ja talouden suunnitteluun kehitetty palvelu oli entuudestaan käytössä noin puolella Pohjois-Karjalan 13 kunnasta. Projektin myötä Apollo on otettu käyttöön kaikkien Pohjois-Karjalan kuntien lisäksi myös maakuntaan siirtyvällä Heinävedellä. Maakuntaliiton toimeenpanema selvitys kattaa siis yhteensä 14 kuntaa.

Nurmekseen Apollo hankittiin jo vuonna 2017 tehostamaan lainasalkun hallintaa.

– Palvelu ja erityisesti sen simulointiominaisuudet ovat olleet jo pitkään työssäni päivittäisessä käytössä. Yksinkertaisen käyttöliittymän ja monipuolisten simulaatio-ominaisuuksien ansiosta Apollo oli looginen ratkaisu myös maakuntatason ennusteen laatimiseen, Sallinen kertoo.

Erityiskiitosta Sallinen antaa palvelun käyttöliittymän selkeydestä ja visuaalisesti yhtenäisestä raportoinnista.

– Jo se, että kaikkien kuntien raportit saa samalla ilmeellä helpottaa kummasti loppuraportin kasaamista.

Vuoteen 2025 tähtäävä talousennuste syntyy yksittäisten kuntien taloustietoja yhdistelemällä. Kuntien talousjohtajat syöttävät Apolloon kuntakohtaisia tietoja, joita Sallinen kokoaa yhteen ja tarkastelee eri skenaarioiden valossa.

Aiempaa laajemman näkökulman lisäksi syksyllä valmistuva ennuste huomioi Sallisen mukaan entistä paremmin myös paikallisia erityispiirteitä.

– Ulkopuolisten konsulttien laatimissa raporteissa käytetään usein samaa sapluunaa. Toteuttamalla ennusteen itse pystymme painottamaan juuri meille tärkeitä asioita.

Pienet kunnat eivät selviä yksin

Projektin kannalta eletään kriittisiä aikoja. Sallisen kokoama loppuraportti riippuu paljolti tulevien vuosien verotuksesta sekä muutoksista valtionosuuksiin. Hallituksen budjettiriihen tuloksia odotetaan kuumeisesti.

Niin ikään syksyllä julkaistava Tilastokeskuksen alueellinen väestöennuste on myös avainasemassa tulevien vuosien taloutta suunniteltaessa. Vuonna 2015 laaditun edellisen ennusteen valossa tuoreet luvut tuskin lupaavat hyvää.

– Voimme nyt jo todeta, että vuoden 2015 ennuste oli aivan liian optimistinen. Etenkin syntyvyyden lasku on iskenyt ennakoitua kovemmin, Sallinen harmittelee.

Ikärakenteen muutos näkyy Pohjois-Karjalan kunnissa muuta Suomea aiemmin. Lyhyellä aikajänteellä ikääntyvä väestö ei kuitenkaan heijastu sosiaali- ja terveyspalvelukuluihin, vaan korkean eläköitymisasteen vuoksi lähivuosina maakuntaa uhkaa työvoimapula.

Tulevaisuudessa Pohjois-Karjalan pienet kunnat eivät Sallisen mukaan selviä yksin.

– Projektin aikana olemme käyneet paljon arvokkaita keskusteluja kuntien ja koko maakunnan tulevaisuudesta. Kuntarajat ylittävä yhteistyö oikeiden työkalujen tukemana antaa koko maakunnalle parhaat mahdolliset eväät tulevaisuuteen.

Teksti: Roope Huotari
Kuva: Haastateltava

Kuntarahoitus tukee ja kannustaa koululaisia yrittäjyyteen ja omien vahvuuksien löytämiseen

Yhteistyöhön kuuluu koululaisille suunnatun materiaalin tuottamisen ohella palkintokategoria NY:n yrittäjyyskilpailussa.

Voittoa tavoittelematon Nuori Yrittäjyys ry (NY) tukee yrittäjyyskasvatusta, jonka tavoitteena on saada nuoret tunnistamaan ja hyödyntämään omat kykynsä – tekemällä oppien. Kuntarahoitus tuottaa yhdessä NY:n kanssa yläkouluikäisille nuorille suunnattuja materiaaleja, jotka auttavat omien vahvuuksien tunnistamisessa sekä löytämään oman suunnan opintoihin ja työelämään.

Kuntarahoituksella on lisäksi oma #huomisentekijät -palkintokategoria NY:n Uskalla Yrittää -yrittäjyyskilpailussa. Viime vuonna kilpailun voitti kolmen hämeenlinnalaisen nuoren perustama AVOT NY, joka pakkaa kaupassa asiakkaiden ostoksia. Vaikka yritys viettää tällä hetkellä lukiokiireiden vuoksi hiljaiseloa, tulevaisuuteen katsotaan rohkeasti Vuosi yrittäjänä -ohjelman kattavien oppien turvaamina.

– AVOT perustettiin yhdeksännen luokan Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa ja idea yritykseen syntyi konkreettisesta tarpeesta – miten kaupassa käynti helpottuisi. Syntyneen idean jälkeen siitä jalostettiin kannattava liiketoiminta, Aatu Veikkola, AVOT:n perustaja ja toimitusjohtaja kertoo.

–Ohjelma oli erittäin opettavainen ja apua sai kaikkeen jo ihan käytännönkin asioissa, kuten yritysidean pitchaamisessa ja puheluiden soittamisessa. Kannustan muita oppilaita kokeilemaan yrittäjyyttä kurssin kautta, koska yrittäminen ei ole ollenkaan niin hankalaa, kuin mitä siitä puhutaan. Sitä paitsi on aika mahtavaa olla oman itsensä pomo, Veikkola iloitsee.

NY-ohjelmia tarjotaan kouluissa eri ikäisille lapsille ja nuorille. Yläkoulun yhdeksännen luokan oppilaille suunnattu Vuosi yrittäjänä -ohjelma on lukuvuoden tai lukukauden kestävä projekti, jossa oppilaat perustavat oikealla rahalla toimivan yrityksen omien mielenkiintojensa mukaan. Ohjelmaa vetävät opettajat koulutetaan opetussuunnitelmaan kuuluvilla materiaaleilla, ja heidän roolinsa on ennen kaikkea innostaa työelämätaitojen harjoitteluun, omien vahvuuksien löytämiseen ja yrittäjyyteen.

Hämeenlinnalaisen Nummen yhtenäiskoulun opettaja Marketta Hulkko-Lassila on opettanut NY-ohjelmia jo 2000-luvun puolesta välistä ja erityisesti ysiluokkalaisille suunnattua Vuosi yrittäjänä-kokonaisuutta. Kouluille ja opettajille opetusohjelmat antavat valmiita materiaaleja eri oppiaineisiin ja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin alakoulusta korkea-asteelle.

– Yrittäjyyden opiskelussa on kaikille sopivaa ja mielenkiintoista ohjelmaa, Hulkko-Lassila kertoo.

 – Talouteen ja yrittämiseen liittyvien asioiden oppimisen lisäksi ohjelmat sisältävät erittäin tärkeitä asioita kuten ryhmätyötaitoja sekä ongelmien ratkaisua. Nuoret pitävät kursseista, koska niissä on sopivasti haastetta ja ne motivoivat ajattelemaan tulevaa.

Nuori Yrittäjyys -ohjelmat ovat kouluille valtaosin maksuttomia ja kaikki niitä käyttävät opettajat saavat asianmukaisen ja perusteellisen koulutuksen. Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa on oppilaiden rekisteröintimaksu.

­– Suosittelen kaikkia kouluja kokeilemaan NY:n eri ohjelmia, sillä ne toteuttavat opetussuunnitelmien mukaisia tavoitteita sekä innostavat oppilaita myös tulevaan työelämään, Hulkko-Lassila kehottaa.

Kuntarahoitus tekee Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa aiempaa tiiviimpää yhteistyötä 30-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi.

–Yksi suomalaisen yhteiskunnan peruskiviä on ollut tarjota yhtäläiset mahdollisuudet kaikille. Meillä ei yhteiskuntana ole varaa antaa yhdenkään nuoren syrjäytyä. Haluamme omalta osaltamme olla tukemassa sitä, että nuorilla on mahdollisuus löytää omat vahvuutensa ja suuntansa ja toisaalta oppia yrittäjyyttä ja työelämätaitoja. Kumppanuus NY:n kanssa tarjoaa tähän hienon mahdollisuuden, Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Esa Kallio kertoo.

Teksti: Elisa Korhonen
Kuva: Nuori Yrittäjyys, AVOT NY

”Rahoitusala elää nyt ennennäkemätöntä murrosta”

Dunderfelt on työskennellyt pitkään rahoitusalalla eri tehtävissä, viimeksi konttorinjohtajana Handelsbankenin Tapiolan konttorissa.

Hän suhtautuu uuteen tehtävään innolla.

– Kuntarahoitus on vahva asiantuntijaorganisaatio ja oman alueensa merkittävin rahoitustoimija. Koen myös erittäin mielekkääksi ajatuksen siitä, että työllämme kuntasektorin kumppanina olla auttamassa löytämään parhaat rahoitusratkaisut ja -mallit kuntien hankkeisiin, on suora vaikutus kaikkien suomalaisten päivittäiseen elämään ja hyvinvointiin, Dunderfelt sanoo.

Hänen mukaansa rahoitusala elää nyt ennennäkemätöntä murrosta, kun epänormaali negatiivisten korkojen aika näyttää vain jatkuvan, toiminta digitalisoituu vauhdilla, ja samaan aikaan regulaatio on merkittävästi lisääntynyt.

– Näköpiirissä onkin toimijoiden strategioiden eriytymistä tietyn alueen vahvaan erityisasiantuntijuuteen tai toisaalta ylivertaiseen prosessitehokkuuteen nojaaviin toimijoihin.  Haasteena tässä markkinassa kaikilla toimijoilla on varmistaa, että vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta oma tarjoama ja palvelumalli puhuttelevat asiakkaita.

Työlle tarvitaan toki vastapainoa. Dunderfeltin vapaa-aika menee pääsääntöisesti 10- ja 14-vuotiaiden poikien jalkapalloharjoituksissa, joissa hän kertoo ”yrittävänsä valmentaa”.

–  Kesäisin yritetään päästä myös golfpalloa lyömään, hän kertoo.